27/07/2014

Bye Matrik Perthlis. Hai rumah Penang!

Assalamualaikum


Hai korangs. 

Takyah nak korangs sangat kot. Blog kau ni ado reador ko? Hahaha... 

So, basically aku dah balik rumah for cuti raya.. Seminggu habaq hang. Ahahaha.. buat lagu banyak ja cuti aku kans? Bapak arrhh! Norma kehidupan kot cuti raya seminggu. Sekolah pon cuti seminggu ja kan? Sekolah aku dulu seminggu ja. Ok fine. Sekolah hang dua minggu. Untungss la kennn~ Miahahaha... Kena ganti balik pon untungsss la.. Hahaha.. Ok. Matrik kena ganti jugak ke? 

Aku balik ni aku taktaw la nak happy ka dak. Bukan sebab aku tak happy sebab nak balik rumah kesayangan. Dah balik rumah kita. Dah balik raya. Memang la seronok kan... Tapi kepala aku dok pikiaq pasai kerja sekolah matrik yang dok lepak dalam beg aku tu. Adakah aku patut buat atau biar saja ia bersemadi dengan peace di situ? 

" Hang kata nak dapat 4 RATA.. tapi kerja tuto taknak buat. Lab report ke laut. Study pon tak! Lepas tu markah kuiz dapat kosong! Bangga la dapat teloq ayam? Yala.. untung-untung boleh goreng..  Cita-cita ke bintang nak jadi doktor. Kalau pemalas, baik hang pi terjun lombong!  Lepas raya ada UPS woi! Kalau kuiz pon takleh jawab. Agak-agak UPS hang boleh score ka? Takpa takpa. Teruskan malas hang tu. Teruskannnnn! "


Cehhh.... Tanya soklan cambanggang. jawapan dia pon sedapppp la kan... miahahahaha.. 

Ok. Till then. aku nak pi blajaq sat.






Lepas habeh tengok cita korea. Lagi 3 episode gi jaaa... 









Diana.. Diana.... Baloq liat!



11/06/2014

The sadis person is mehh~!

Assalamualaikum

Boys and girls...

Let me tell u something. 

Ma cikai phone cap ayam nokia style lama yang ada camera walaupon cikai tapi berguna boleh call text orang. Telah jatoh dalam lubang jamban. 

Sedih wei.

31/05/2014

Kolej Matrikulasi Perlis : MPPB

Assalamualaikum

Aku tak mintak pon Kolej Matrikulasi Perlis (KMP) dalam senarai 3 pilihan kolej masa isi online dulu. Sebab tu masa dapat Perlis. I was like " De heckkk?!!! " . Haaaa~ macam tu la. Tapi aku bersyukur jugak dapat matrik. Sebab banyak jugak kengkawan aku yang tak dapat matrik. Depa dapat Form 6. Dan aku pulak, memang dari dulu dok aim masuk Form 6 ja. Tapi masa dapat result, otak aku telah di-brain-wash-kan oleh cecikgu.

Katanya

" Kalau kata susah, kat mana-mana pon susah. Pi mana-mana pon kalau tak berusaha, tak berjaya jugak. "

" Sijil Matrik tak laku? Buat la betul-betul, dapat pointer yang elok. Baru laku. Kalau pi Form 6, dapat pointer rendah. Tak laku jugak kan? "

So, aku balik rumah. Aku pikiaq. Betoi jugak apa cikgu aku kata tuh. So, aku decide, aku nak masuk matrik. Kalau dapat la. Dan Alhamdulillah, aku dapat.


Kalau dulu, surat tawaran matrik dan borang lelain tu, semua di pos, di hantar, di suap secara terusss ke pintu rumahhh anda. Tapi sekarang. Jangan harap! Semua online. Dunia globalisasi ini semuanya internet jaa.. Kalau orang tu jenis blurr tak reti benda-benda cenggini, camna?.. Jawabnya, nganga ja la..

Tapi semua perkara ada pro dan kontranya. Kalau online, hang boleh print bebanyak borang-borang tu.. Buat backup. Kehkeh... Macam aku.

Ni baru sikit aku tunjuk. Rumah aku penoh dengan beborang ni ja.. Kena sahkan this, cop that. Ahhh~ seteresss.. Lepas tu silap isi.. Sebab tu kita perlukannn...

Backup! Keke~

Muka cam pa gi. =,= .. Muka form 3. 


Ok. Terhenti di situ. Meh aku nak kongsi pengalaman masa Minggu Pengurusan Pelajar Baru (MPPB) atau kata mudahnya, orientasi laaaa~

Pada 19 Mei, aku pon berangkatlah ke Perlis dengan hati yang hiba (acehh)... Aku dapat blok C1. Yang dulunya budak laki yang duduk. Serius. Paham-paham la sendirik kalau laki yang duduk kan... Macam mana jadinya tandas. Banjir. Boleh berenang kau... Kelas tak? Rasa nak canang satu kolej yang blok aku ada swimming pool~

Roommates? Ok la. Budak Pahang, Kelantan, Baling, Terengganu, Johorrr pon ada wey.

Cuma, kami tak sama course. Dalam 6 orang sebilik. Aku sorang ja Sains. Macam mangkukkk gilaaaa! Patut la orang kata kalau ambek Sains kat Matrik Perlis, hang akan rasa macam di anak tirikan~! Yala.. dalam 2000 orang, 200 ja Sains. Sila bayangkan.


Masa dalam keta. Otw. Kuikui~ banyaknya hutan kat Perlis ni. Aku suka.. Owh ya. Aku ada double  triple chin. Harap jangan usha lelama :')



Muka masa baru balek dari padang. Sila bayangkan pukul 3 sampai pukul 6 (kot) dok kat padang. Muka aku yang sedia hitam, bertambah tonnya... Oh ya. Mulut tu tanda protes. Aku lonelyyy.. Nak balik. Sapa nak sangkut baju guna hanger. Boleh la guna mulut aku. Kahkah.



Rerama di tangga. Besaqqq gila ! 


Muka happierrr balek rumah... 


Aku rasa macam tutttt jugak la sebab kena daftar awal. Paling awai dari kekolej lelain. Sebab ada Sukma kan.. Tapi aku rasa bertuah jugak la . Sebab Sukma ada, aku kena daftar awai. Sebab Sukma ada, aku boleh balek cuti semingguuu~! Yeppeee~




Bye!

29/05/2014

Siapa orang First ?





Orang pertama cipta telefon ? Alexander Graham Bell ..
Orang pertama tulis bismillah ? ?????
Anak kalau tanya mampus nak jawab..
So simpan nota nih....

30 ORANG YANG PERTAMA DALAM ISLAM
------------------------------
1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam : Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan : Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat : Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat : Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah : Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS).

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat : Nabi Muhammad SAW.

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam : Abu Bakar As Siddiq RA.

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah : Umar bin Al-Khattab RA.

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam : Al-Hasan bin Ali RA.

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW : Thuwaibah RA.

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki : Al-Harith bin Abi Halah RA.

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita : Sumayyah binti Khabbat RA.

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran : Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA.

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah : Saad bin Abi Waqqas RA.

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan adzan: Bilal bin Rabah RA.

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW : Ali bin Abi Tholib RA.

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW : Tamim Ad-dary RA.

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-Awwam RA.

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW : Ibban bin Othman bin Affan RA.

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW : Khadijah binti Khuwailid RA.

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh : Imam Syafei RH.

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam: Ali bin Abi Tholib RA.

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam : Muawiyah bin Abi Sufyan RA.

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam : Harun Ar-Rasyid RH.

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal : Umar Al-Khattab RA.

27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas Rasulullah SAW : Ali bn Abi Tholib RA.

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah : Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur RH.

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry : Mus'ab bin Umair RA.

30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga : Nabi Muhammad SAW.


27/04/2014

Bilamana aku kerja

Assalamualaikum

Dah lama woi aku tak hupdate hupdate. Sebulan lebih gak arr. Acah-acah Fatin Liyana pulak tak update berbulan-bulan ni. Mihmihmih. 

Sekarang ni aku dah kerja taw. But, it's not like my first job. \Acah-acah English pecah. Ada aku kesah?/ Mihmihmih. Masuk ni dah 5 kali pon aku kerja. Kerja pertama aku la. Masa aku Form 2 kot. Ka Form 1 macam tu. Kerja bulan posa weiii.. Jangan main-main. Sekali first job sungguh menguji ketahanan jiwa macam masuk Universiti Pertahanan Malaysia. Muahahahahahaha. Dah kenapa kan~ 

Aku keja buat kuih raya la wei... Sekali buat almond london,besar Kota London woi. Tak muat paper cup hitam tu. Hahaha~ Macam tu baru puaih makan. Ye dokkkkk?

Kerja kedua aku pulak ialahhhhhh.... Catering! Huk aloh~! Budak sekolah kerja catering memang jadi trend aku rasa. Setiap kenduri yang aku pi, muka sama ja aku tengok kat sekolah. Semua stail angkut geng pakat kerja sesama. Mihmihmih. Tapi aku lain. Aku pi catering pon sebab mak aku pi sama. Geng anak beranak. Muahaha... 

Kerja ketiga aku pulak, buat karipap frozen, let it gooo... let it gooo... let it goooo... Muahahahaha~ Ni kerja masa tunggu SPM la ni. Jiwa kena kental woi buat kerja ni. Hang berdiri la dari pukui 9 pagi sampai 6 petang. Siap ada target target lagi kena buat karipap berapa bijik. Dah macam kerja kilang pulak. Muahaha. Jiwa aku memang ketal woi. Sebab tu aku keja sehari setengah ja. Yang setengah tu first day. Dia suruh masuk tengah hari. Keesokannya mai pukui 9 la. Tapi rehat takdak langsung. Nak makan pon seksa. Seksa macam mana? Seksa dia sampai aku tak makan. Hang sila bayangkan. 

Kerja keempat aku, keja kedai dobi. Kerja aku tak lain tak bukan. Lipat baju.... Mihmih. sangat tak mencabar. Bagi hampa. Tapi tak bagi aku. Yang mana memang aku bangkang agenda-agenda lipat melipat ni. Benda tu nak pakai jugak. Dah kenapa susah susah nak lipat kannn? Aku keja tak lama. 2 hari ja. Bukan sebab aku berenti. Tapi mesin basuh rosak. Sampai seminggu tak repair repair lagi. Kita nak guna duit kan. Buat modal sambung blajaq. Kena la aku cari keja lain. 

Kerja aku yang kelima. Yang sekarang ni la. Kerja kedai fotostat. Yeah. I'm truly hate my job so much. 


Why? 




Nanti arr aku sambung. aku nak tidoq dulu. esok aku kena bangun awai . kerja kedai fotostat ni start pukui 7 pagi. Tak ka awai gila banggang?!! Aku pi sekolah pon 7.20 pagi. Aish~!


P/s: Aku dapat Matrikulasi wey. Tap jaohhhh.. Perlis. 
P/s: Spm aku camna? Hampeh wey hampeh. 
P's: 5A2B3C. C tu apa? Apa lagi kalau bukan sains tiga serangkai tu... Muahahaha. Gred sebenar yang (+,-) tu takyah la habaq. malaih nak taip. 






17/03/2014

Apa khabar agaknya dia?

Assalamualaikum


Ya. Sudah lama aku tak menulis di sini. Mungkin sebab writing is not my passion. 

Atau sebab sikap malas yang meluap-luap di celah-celah kepekokan, hiruk-pikuk kota sang arjuna jiwa. 

Atau mungkin juga sebab sekarang ni aku asyik tengok Running Man dan mula meminati Kang Gary? Hingga sanggup menukar profile picture facebook kepada gambarnya. Huwahuwahuwa~ 

Owh ya! Aku baru habis tengok Running Man episode 132 dan mula jatuh cinta kepada Gwang Soo. Gwangggg gwanggg gwanggg.. Lol~ 

Itu tak penting bagiku. Dan mungkin juga bagimu. Tapi kebarangkalian bagimu tu lagi banyak kot. 

Ayat sangat putar belit alam. Mohon anda yang tidak paham, jangan buat-buat paham. Nanti salah paham. Paham? 

So, apa khabar anda di sana? 

Ya... hang la. 

Aishh~ 

Aku disini dok rindu pada result SPM ku yang satu. Tapi tak mengapa. 

Kenapa?

Sebab pada 20 haribulan 3, bersamaan lagi 3 hari, kami akan disatukan di dalam dewan sekolah yang tersergam indah.

 Masalahnya, indahkah? 

Hahahaha~ Kuangjaq la. Kutuk sekolah sendiri. Owh. Maafkan saya, sekolah! *Sila nyanyi secara berjemaah... Akuuuu maafkan kamuuuu... tak perlu kita bertemu, cukup kau tahuuuuuu... dan akuuuuu... maafkan kamuuuu... ok stop. bila dah nyanyi. takleh berhenti la pulakkkk...

Apa khabar agaknya engkau result. Mesti nervous nak jumpa aku kan? Hahahaha~ Aku tahu aku tahu. Mesti la nervous. Nak jumpa si pemillik dakwat pen yang telah berperang dalam periksa SPM tahun lepaihhh.. Demi melahirkan result SPM berminda kelas pertama! 

Masalahnya, kelas pertamakah?

Hahahhaaha~ Pertanyaan itu hanya boleh di cover dengan gelak besar. 

Ya. Aku sangat takut. Takut dengan realiti. Realiti yang pasti. Dan pastinya result aku tak segempak result orang lain. 

Mulut ibuku asyik menzahirkan perkataan yang sama. 

" Tu la. Dulu tak mau buat leklok. Besaq dengan tidoq ja. Ada ka orang dok takut SPM, dia rilekk ja tidoq. Lanie, nak dapat berapa pon redha ja la. "

Namun kadang-kadang, ayat macam ni pulak keluaq dari mulut mak ku sayang. 

"Dah berusaha dah kan. Nak dapat apa, terima ja"

Orang utaqa paham la apa mak aku cakap. Yang orang negeri lain. Sila ke google translate yang berdekatan. Aku jamin keluaq bahasa yang lagi hampa tak paham. Hahahaha~!! 


Ya. Aku akui. Memang aku silap. Aku buat halai-balai a.k.a melepaskan batok di tangga ja dalam SPM. Sekarang aku menyesal. 

Menyesal dulu pendapatan, menyesal sekarang tiada gunanya. 

Ntah betoi, entah tidak peribahasa aku tu. Al maklum la. Aku dah lama pencen sekolah. Tapi duit pencen tak dapat pon. Ada sapa-sapa nak sponsor? Keke~

Hampa rasa aku nak nyanyi lagu apa masa aku dapat result SPM aku?

Adakah lagu Patah Seribu dendangan naib juara OIAM, Si Shila Amzah ? 

Patah seribuuuu... hatikuuuu... bila mengenangkan... result SPM ku yang tak lakuuuu... Tak boleh la nak masuk U.... 

Adakah lagu Love You Like A Love Song by Salina Gobis. Ex Si Justina Biebir ?

AAAA.. I love you like a love song Ji Hyo baby. I love uuuuuuuuu like a love songgggggg Ji Hyo ;P

Adakah lagu Set Fire to The Rain dibawakan khas oleh Adelelelelele ?

I set fireeeee... to the rainnnn... watched it pour as i touched ur face.. well, it burned while i cried, cause i heard it screaming out ur nameeee, you SPM... 

Ahhhhhh~!!! Lagu mana tak penting. Yang penting aku harap result aku , Shine Bright like a Diamond ~!!!

Harap hampa doakan aku dapat straight A....... walaupon ianya agak mustahil!

Ahhh~!!

~ Stresss ~



BYE! 

12/02/2014

Lirik : Najwa Latif - Hilang



Aku hilang diriku
Sementara mengejar kamu
Aku hilang nyawaku
Kerna ku mahu cintamu

Dan aku hilang
Hilang

Dari cintamu
Dari hidupmu
Dari segala-galanya

Milikmu oh milikmu

Aku ingin kau tahu
Dan sedar kewujudanku
Aku inginkan kamu
Lebih dari yang kau tahu

Dan aku hilang
Hilang

Dari cintamu
Dari hidupmu
Dari segala-galanya

Milikmu oh milikmu

Dan mungkin kau takkan pernah sedari aku
Dan mungkin kau takkan sedar kewujudanku
Tapi ku ingin kau tahu
Ku akan mencintaimu

Dan aku hilang
Hilang

Dari cintamu
Dari hidupmu
Dari segala-galanya

Milikmu oh milikmu



10/02/2014

1st Mini Giveaway 2014 by Shad

1st Mini Giveaway 2014 by Shad

Greetings and Assalamualaikum to all. Hasrat Shad nak buat Giveaway 
untuk tahun 2014 ni akhirnya tercapai jugak. Jemput semua join ya.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah :

Power Bank x1
T-shirt x1
Novel x2
Long Necklace x1
Shawl x1
Bracelet x4
Ellips Hair Vitamin x2
Fridge Megnet x1
Top-up RM5 x10
Top-up RM10 x3

Lima peserta pertama dan terakhir dapat hadiah misteri!



Teknik curi seluar

Assalamualaikum



Semenjak dua tiga empat ratus menjak ni, mak aku rajin benor beli seluaq. Aku sebagai anak mithali, haruslah setia menemani beliau. Tak gitu~ Ihiks. Daripada dok rumah dan hanya mengamal Prinsip Makan Tido, baik aku ikut. Boleh jugak polish mata. Badan sihat, hati pon gumbiro... Dan boleh bodek beli tudung baru *flip tudung..  Mihmih~

Alkisahnya bermula bila mak aku nak ke fitting room. Nak try seluaq. Tapi, biasa la Malaysia, bukan setakat jamban Petronas ja kena beratur, fitting room pon sama. Yang mana iman senipis rambut yang dibelah 7, boleh main potong line. Ni kuangjaq nama dia.

Back to the story. Mak aku pon tunggu la turn dengan sabarnya. Lepaih tu makcik yang kerja kat situ pon buka la cerita yang seluaq penah kena curi kat kedai tu.

Makcik kedai : Hari tu saya terkena. Seluar penah kena curi kat kedai ni.

Mak aku         : Hah? Kena curi?!!

Makcik kedai : Ya. Dia try seluar 4 lai. Tapi bila bawak keluar (dari fitting room), 3 lai ja. Saya tanya dia, " tadi bukan kak bagi 4 lai ka?" Dia jawab, "tak aihh, dah letak dah selai. Tu ada customer, kak pi la layan depa dulu "

Mak aku         : Tu ka?

Makcik kedai : Hurm! Kita boleh taw kan orang nak mencuri. Mata dia tu. Orang mai-mai kedai cari saiz la apa. Dia dak. Teruih ambik seluaq pi try.

Mak aku         : Owh... Habeh tu, dia boh dalam beg ka?

Makcik kedai : Tak aihh. Kami kata la kat dia, "Mintak maaf la dik. Kak kena check beg ni". Tapi tak dak apa.

Mak aku         : Owh. Dia tukar seluar baru dengan seluar yang dia pakai tu ka?

Makcik kedai : Tak aihh... Dia pakai double. Seluar baru kat dalam. Kat luaq pakai seluar lama dia.

Mak aku         : Tu ka... Macam-macam la lani .


*Makcik vogue kat dalam fitting room keluaq, sambil berkata.


Makcik vogue : Apa yang macam-macam? *senyum

Makcik kedai  : Zaman lani macam-macam.


*Mak aku dah nak masuk dalam fitting room, makcik kedai pon berkata lagi,


Makcik kedai : Comey budak tu. Putih melepak. (Yang curi seluar tadi tu la)

Mak aku         : Sayang dia buat perangai macam tu. Muka lawa.

Makcik kedai : Tu la pasai.

Mak aku         : Dia mai dengan kawan dia ka apa?

Makcik kedai : Dia mai sorang. Pagi tu dia mai dah. Beli kerongsang seringgit tu 2. Petang tu dia mai pulak.

Mak aku        : 0wh.... *sambil bergerak masuk ke dalam fitting room.



Conversation mereka terhenti begitu sahaja . Sambil aku tersengih menunjukkan barisan gigi yang berterabur aku tu. Motif sengih? Ntah. Dah tak taw nak buat apa. Takkan nak menyampuk orang tua dok cakap kot. Muahaha~


So, di sini aku nak habaq sikit. Tak yah la mencuri. Tak tenang hidup woi.  

Pssttt ~ Dah kenapa tajuk entri ni macam tu kan... hahahhahha~ saja ja. 





04/02/2014

Giveaway 5K Dunia sebenar Shida

Assalammualaikum, peace upon you.
http://www.duniashida.com/2014/02/giveaway-5k-dunia-sebenar-shida.html
Dijemput semua memeriahkan lagi Giveaway 5K Dunia sebenar Shida (klik banner untuk join) dengan hadiah yang cukup banyak dan lumayan serta syarat sangat mudah. Terima kasih juga kepada para Penaja yang sudi menaja untuk giveaway kali ini dan mereka adalah :
Kategori Blogger : 
Kategori Onlineshop :

03/02/2014

FEBRUARY SPECIAL GIVEAWAY BY HUMAI, IERA & FASIHAH




Nak join?
Klik banner


1ST GIVEAWAY BY FARIS YAHANI

Assalamualaikum

Nak join?
Klik banner ^^

Senarai hadiah yang ohsem :


TOP REFERRAL  - BB Cream 
              - Shawl

CABUTAN BERTUAH   - Topup RM5x2                                 
                  - Cute Keychainx5
                  - Edit & Review Blogx5
                  - Dan Lain - Lain .

2 Februari 2014 - 16 Februari  2014

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014


nak join?
Klik banner ^^


Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry
 5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
 6) Nak lagi senang, copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 16 FEBRUARI 2014
KLIK SINI JIKA NAK TENGOK HADIAH 
PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA YANG AKAN CABUT UNDI (",)


02/02/2014

Giveaway Santai Hunyeda


Nak join?
Macam biase, klik le banner :)

GAMBAR POOH YANG COMEL 









01/02/2014

Iklan 8Share rosak ???!!!

Assalamualaikum

Tadi aku klik-klik la iklan 8Share orang. Haaaa~ baik tak aku, baik tak? keke~ 

TAPI !

Unfortunately , dia naik cenggini pulak : 


Bukannya satu iklan, semua iklan yang aku klik malam ni, jadi camgini. 

Hualohhh~ Dah kenapa?

Dah bankrapsi ka 8Share?

Atau line ternet aku tenat?

Atau.....  apa?

SOB SOB~ 

Korang try klik iklan 8Share aku kat atas tu ^^ , jadi tak cenggini~ keke~

Kalau dah klik , inform kitew kat CBOX, kitew klik balikkk~ huhu




P/S : Esok aku nak try klik iklan 8Share lagi. Kalau jadi camni lagi, memang =,=" .. ISH~! Aku punya collection baru RM6.40. Tak penah lagi Cash Out taw tak?!!! Sedih woi~




First Anniversary Giveaway



Nak join? Klik banner ~ ^^

Ucapan :

Dah setahun dah blog Alan~ TAHNIAH~! Semoga istiqamah la dalam berblogging. ^^
BTW, cantik woi blog mu! 

First Giveaway by Farah & Aina



Meh meh join sesame :)

Klik banner kalau nak join~

p/s : Instagram xdo :'(

Fantastic Giveaway By Syaza




Fantastic Giveaway By Syaza
Due date : 22 Mac 2014

Banyak Hadiah Menarik Menanti Anda !

Top Refferal (1 pemenang)

1 Blouse
1 Novel "Gadis Berniqab"
1 Shawl from Madinah
1 set produk kecantikan bernilai RM 40
1 helai shawl ( 2 ton )
1 Army T-shirt Nerd
Poskad Korea + blogger card mini calendar + topup RM5

Top Refferal Kpopper ( 1 pemenang )

1 Peplum Blouse
1 set Exo December Fridge Magnet
1 Baju Infinite + 1 random button Exo
1 EXO Lay The Celebrity Poster
1 EXO Kai The Celebrity Poster
1 Army T-shirt Nerd
Poskad Korea + blogger card mini calendar + topup RM5

Random
Skirt x 2
T-shirt Running Man x 1
Smurf Shoes Hp Plug x 1
Bantal berharga RM 50 x 1
Tudung bawal x 1
Tudung Bawal Plain x 1
Glitter Shawl x 1
1 Cathy Doll + 1 Compact Powder
Heartshape Stick x 1
Mustache Stick x 2
Cute Keychain x 2
Keychan Bear x 2
1 Hairclip + 1 Brooch x 2
4 bookmark + 2 brooch x 2
Topup RM 5 x 1
Topup RM 10 x 1
Baucer diskaun 10% x 5
Baucer diskaun RM 3 x 5
Transparent Header x 2
Poskad Korea + blogger card mini calendar + topup RM5 x 1



*************************************************************

Review Khas Elvee Exclusive Closet

Elvee Exclusive Closet menjual pelbagai jenis pakaian yang sangat cantik dan membuatkan anda sentiasa tampak
bergaya . Harga pakaian yang dijual semuanya amat berpatutan . Antara salah satu koleksi Elvee Exclusive Closet
ialah Princess Maxi Dress . Ala-ala princess gitu :)

Photo

Berminat ? Lekas hubungi Elvee Exclusive Closet di Facebook .

*************************************************************

Butiran Diri Saya

Nama Fb : De-Yana Diana 
Nama Twitter : Denaa Kiddo
Nama Instagram : - 

Syarat Longgar :

Link share gambar ElveeCraft : -
Link Join Giveaway Luhan Wife : -
Username WhoAA :  -

Kalau korang tak buat syarat longgar tu pun takpe :)

FIRST GIVEAWAY by IZNI SOFIA

Assalamualaikum


Klik banner kalau nak join

Hadiah menarik gila kottt

Senarai hadiah:

Samsung S4 *boleh pilih warna -1pemenang
Jam Touch Screen *boleh pilih warna -2pemenang
Beg galas *boleh pilih idol -1pemenang

31/01/2014

January Giveaway by Vidolaaa




Klik banner untuk join

TOP REFERRAL PERTAMA DAPAT PILIH 5 HADIAH ! 
TOP REFERRAL KEDUA DAPAT PILIH 3 HADIAH ! 

Antara hadiah yang ada : Muslimah Tshirt | Tudung | Pretzel | Blouse + Skirt | Chocolate Drinks | Dress | Peplum | Mustache Brooch | Eye liner | Shiseido Mask | Shawl

Link instagram : - 
Link share page NFH Boutique Gallery
Link share gambar AHR Boutique :
Link promote instagram Bloom Closet : 

Link review Colourfull Shop Shop : -
Link share page Colourfull Shop Shop : 
Senaraikan 5 hadiah yang diingini : 
  1. Cash RM50 x1
  2. Jubah Dress x1
  3. Red Shawl from Mecca x1
  4. Aweena Square x3
  5. Dress/Blouse x1


Ohsem Giveaway by Munirah Rahman




Klik le banner guys~ kalau nak join.

Segmen "Saya Nak Tudung Bawal Rose"






GIVEAWAY CNY by DEDEQ




klik banner kalau nak joinnn :)

2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN


2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN


Tekan Banner diatas untuk sertai giveaway ini. Giveaway ini mendapat tajaan daripada Hazwan Hairy, Zara Nurhaidah, Akma Khaieri, Emas Putih, Ieta Mad Sa'ad, Nur Shuhada Abdullah, Julia Jamaludin, Amirul Syahnaz dan Blog Eita. Giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Medan.
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM50. Hadiah bagi kategori cabutan bertuah ialah seperti Wang Tunai RM100, Wang Tunai RM20, Bag, Shawl Satin, Shawl Glitter, Novel, Havoc Tshirt, Geek Tshirt, Wolf88 Tshirt, Topup, Kasut, Rantai dan juga Subang. Sebanyak 15 orang pemenang bertuah dicari bagi memenangi hadiah-hadiah tersebut. Giveaway kali ini mencari seramai 16 orang bagi mendapatkan hadiah dalam kategori top refferal dan juga kategori cabutan bertuah.

29/01/2014

Komen bermasalah !!!

Assalamualaikum

Hallo ebelibadeyyyy ^^

Semenjak dua tiga menjak ni, bila aku mampir ke blog blog orang dan nak komen, blog itu seolah-olah tidak sudi dikomen oleh aku. Aku tahu aku tidak berharta, malah selalu alpa. Tetapi aku tidak suka berdusta! 

Dah kenapa buat ayat pasrah kan~ BTW, tajuk aku macam tak kena ja. Ia seolah-olah menunjukkan yang aku ni selalu mendatangkan masalah bila komen. Atau pon menunjukkan bahawa  ada orang komen yang "bermasalah" kepada aku. Acehh~! Ayat putaq belit aihh~


Hal ini terjadi kepada yang  setting komen dia tu adalah  popup window!  

Kita sedia maklum kan, yang popup window ni dia terbit satu lagi window. Acehh~ ayat . =,="
macam ni :


Masalahnya sekarang ialah. Aku tak boleh nak scroll down untuk publish komen tu. :'(

Adakah ini berpunca dari kelembapan line internet?

Ehh, macam tak mungkin jeppp ~

Atau pon, ada orang cuba nak sabotaj per-belog-an aku! lol~!!!

Ahhh~

 sebab apa erk?

Sesiapa taw penawar kepada penyakit komentar ini, sila la rojer rojer ~

Sob sob~ 





Lirik : Shila Amzah - Maaf

Assalamualaikum

Tadi mood kewanitaan aku menyerang. Uhuks~ So, aku tengok Wanita Hari Ini. Shila Amzah datang dan biasa la kan, masa last tu mesti retis undangan menyanyi. Walaupon retis tu pelakon. Contohnya, tahun bila ntah, cerita sinetron Bawang Putih Bawang Merah tengah top. MHI ( kot ) jemput mak tiri kepada Bawang Putih a.k.a mak  betoi kepada Bawang Merah. Dan dia nyanyi. Selamat sedap sora dia tu ~ X'D .
 Begitu jugak dengan Shila. Dia nyanyi lagu ni. Aku rasa lirik lagu ni senang nak paham. So, aku post kat blog :)




Lama telah ku tunggu
Untuk kau membalas semua sms ku
Tunggu punya ku tunggu
Menunggu kau datang untuk menjemputku
Apa yang engkau fikir
Perlakukan aku seperti tunggul kayu
Tidak pernahkah engkau
Berasa sedikit kasihan melihat ku
Bila ku tegur kau buat tak tahu
Memang dasar tak tahu malu
Maaf maaf maaf
Itu yang sering aku dengar dari dulu hingga kini
Maaf maaf maaf
Sesungguhnya aku ini terlalu baik hati
Liciknya engkau mengambil kesempatan
Terhadap diri ku yang berperikemanusian
Apa yang harus ku lakukan
Kau buat ku jadi kebingungan
Hari demi hari
Telatah mu semakin aneh sekali
Makin menjadi jadi
Aku sudah tidak bisa tahan lagi
Begitu banyak cita yang dah terjebak untuk mencuri hati ku
Fikir punya ku fikir terus ku angkat kaki dan berlalu pergi
Bila ku dah tiada kau tercari cari
Telefon ku berdering malam ke pagi
Maaf maaf maaf
Itu yang sering aku dengar dari dulu hingga kini
Maaf maaf maaf
Sesungguhnya aku ini terlalu baik hati
Pabila aku sering dibiar
Ku merindui mu
Namun ku sedar ku berhadapan
Lebih baik dari mu
Maf maaf maaf
Itu yang sering au dengar dari dulu hingga kini
Maaf maaf maaf
Sesungguhnya aku ini terlalu baik hati
Liciknya engkau mengambil kesempatan
Terhadap diri ku yang berperikemanusian
Apa yang harus ku lakukan
Kau buat ku jadi kebingungan
Maaf maaf maaf (sorry)
Maaf maaf maaf (no more)
Maaf maaf maaf 



25/01/2014

Short Words yang diterima ramai

Assalamualaikum



Kadang-kadang masa dok usha HOME kat Facebook atau pon TIMELINE kat Twitter atau pon masa CHAT dengan member atau pon masa jadi STALKER wall Facebook orang >,< atau pon masa baca ENTRY kat blog orang, depa dok guna SHORT WORDS

Short words yang aku maksudkan adalah dalam bahasa omputeh, bukan bahasa rempitzzzzsss ye~ Hikhik~ 

So, bila aku baca, aku macam "apa-yang-hang-tulis-ni-?!!" dan seterusnya aku sedar yang aku ni BLURRR~ LOL! Nak tanya, malu. Kekadang tu aku google la, apa lagik. Tapi kekadang tu aku MALAIH. Dan bilamana kemalasan tu memuncak , aku teka ja perkataan tu. Bhahaha~!

Contohnya :

OST = Of  Theme Song
*Padahal Original SoundTrack! Aku main teka ja Of  Theme Song. Haha~ Aku taw maksudnya Original SoundTrack pon sebab aku tengok Muzik-Muzik. Atau aku tengok Anugerah Skrin. Ntah. Tak pasti. 

LYK = Like You Know
*Padahal Let You Know. Aku punya otak punya la dok hadam perkataan ni." LYK tu apa? Layak ka " Aishhh~!

FAQ = Favourite Asked  Questions 
*Frequently Asked Questions sebenarnya. Lol~

Ada jugak yang aku teka dan betul! Contohnya, FYI, ASAP, LOL etc. 

Nak di jadikan cerita, semalam ( pagi sebenarnya ), aku dok cari Anime GIF kat tumblr. Cari punya cari, naik la senarai short words ni. So, aku decided nak tulis kat belog. Lol~

Pssstt~ Ada jugak perkataan yang tak elok. 

Short words and their meaning :-

ASAP: As Soon As Possible
BBL / BBS: Be Back Later / Soon
BF: Boyfriend
BFF: Best Friends Forever
BFFL: Best Friends For Life
BRB: Be Right Back
BTW: By The Way
CYA: See You
FAQ: Frequently Asked Questions
FB: Facebook
FOAF: Friend Of A Friend
FML: Fuck My Life
FTW: For The Win
FYI: For Your Information
G2G: Got To Go
GG: Good Going
GF: Girlfriend
GR8: Great
GTFO: Get The Fuck Out
HAND: Have A Nice Day
HTH: Hope This Helps 
IDK: I Don’t Know
IMO / IMHO: In My Opinion / In My Humble Opinion
IRL: In Real Life
JK: Just Kidding
JJ: Just Joking
KTHX: Ok, Thanks
L8R: Later
LMAO: Laugh My Ass Off
LMFAO: Laugh My Fucking Ass Off
LOL: Laugh Out Loud
MYOB: Mind Your Own Business
NM: Nevermind
NP: No Problem
NSFW: Not Safe For Work
OMG: Oh My God
ORLY: Oh Really?
OTOH: On The Other Hand
PITA: Pain In The Ass
ROFL: Roll On The Floor Laughing
SFW: Safe For Work
STFU: Shut The Fuck Up 
TBH: To Be Honest
TMI: Too Much Information
TTFN: Ta Ta For Now
TTYL: Talk To You Later
U: You
W/: With
W/O: Without
WTF: What The Fuck 
WYSIWYG: What You See Is What You Get
Y: Why
YW: You’re Welcome