25/01/2014

Short Words yang diterima ramai

Assalamualaikum



Kadang-kadang masa dok usha HOME kat Facebook atau pon TIMELINE kat Twitter atau pon masa CHAT dengan member atau pon masa jadi STALKER wall Facebook orang >,< atau pon masa baca ENTRY kat blog orang, depa dok guna SHORT WORDS

Short words yang aku maksudkan adalah dalam bahasa omputeh, bukan bahasa rempitzzzzsss ye~ Hikhik~ 

So, bila aku baca, aku macam "apa-yang-hang-tulis-ni-?!!" dan seterusnya aku sedar yang aku ni BLURRR~ LOL! Nak tanya, malu. Kekadang tu aku google la, apa lagik. Tapi kekadang tu aku MALAIH. Dan bilamana kemalasan tu memuncak , aku teka ja perkataan tu. Bhahaha~!

Contohnya :

OST = Of  Theme Song
*Padahal Original SoundTrack! Aku main teka ja Of  Theme Song. Haha~ Aku taw maksudnya Original SoundTrack pon sebab aku tengok Muzik-Muzik. Atau aku tengok Anugerah Skrin. Ntah. Tak pasti. 

LYK = Like You Know
*Padahal Let You Know. Aku punya otak punya la dok hadam perkataan ni." LYK tu apa? Layak ka " Aishhh~!

FAQ = Favourite Asked  Questions 
*Frequently Asked Questions sebenarnya. Lol~

Ada jugak yang aku teka dan betul! Contohnya, FYI, ASAP, LOL etc. 

Nak di jadikan cerita, semalam ( pagi sebenarnya ), aku dok cari Anime GIF kat tumblr. Cari punya cari, naik la senarai short words ni. So, aku decided nak tulis kat belog. Lol~

Pssstt~ Ada jugak perkataan yang tak elok. 

Short words and their meaning :-

ASAP: As Soon As Possible
BBL / BBS: Be Back Later / Soon
BF: Boyfriend
BFF: Best Friends Forever
BFFL: Best Friends For Life
BRB: Be Right Back
BTW: By The Way
CYA: See You
FAQ: Frequently Asked Questions
FB: Facebook
FOAF: Friend Of A Friend
FML: Fuck My Life
FTW: For The Win
FYI: For Your Information
G2G: Got To Go
GG: Good Going
GF: Girlfriend
GR8: Great
GTFO: Get The Fuck Out
HAND: Have A Nice Day
HTH: Hope This Helps 
IDK: I Don’t Know
IMO / IMHO: In My Opinion / In My Humble Opinion
IRL: In Real Life
JK: Just Kidding
JJ: Just Joking
KTHX: Ok, Thanks
L8R: Later
LMAO: Laugh My Ass Off
LMFAO: Laugh My Fucking Ass Off
LOL: Laugh Out Loud
MYOB: Mind Your Own Business
NM: Nevermind
NP: No Problem
NSFW: Not Safe For Work
OMG: Oh My God
ORLY: Oh Really?
OTOH: On The Other Hand
PITA: Pain In The Ass
ROFL: Roll On The Floor Laughing
SFW: Safe For Work
STFU: Shut The Fuck Up 
TBH: To Be Honest
TMI: Too Much Information
TTFN: Ta Ta For Now
TTYL: Talk To You Later
U: You
W/: With
W/O: Without
WTF: What The Fuck 
WYSIWYG: What You See Is What You Get
Y: Why
YW: You’re Welcome




22 comments:

  1. waa...banyaknya!mesti sebenarnya ada banyak lagi.. :D

    ReplyDelete
  2. wah banyaknya yang yaya tak tahu..ilmu baru ni ^_^

    ReplyDelete
  3. YW =your welcome pun ada aduyaii haha selalu tahu TQ ja hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la~ macam yg masih tak tahu ^^

      Delete

  4. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  5. Hahahahahha qila suka gila short words ni hihihihihi not that wempitzzzz zzzzzzzzzz
    hihihihi

    ReplyDelete
  6. Macam tu rpnya.. ^___________^

    ReplyDelete
  7. FAQ ?? ingatkan Famous Annoying Questions ?? salah eh :l

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha~ nampaknya kita sama-sama salah~

      Delete
  8. banyak yang yus belum tahu. setakat yang biasa orang gune tu tahulah tapi TTFN, ROFL, NSFW.. haha.. serious taktau.. thanks 4 sharing this. boleh gunelah nanti :DD

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Huh? apa tu? " I know right " ke~ hihi

      Delete
  10. wahh banyak rupanya yang amy belum tahu . nice sharing sis :)

    ReplyDelete

Marilah kita komen bersama-sama :)